Spotlight on: Sammy’s Organic Thai Cooking School

Taking a cooking course is a must when you are visiting Chiang Mai (click here for my article about Chiang Mai). There are a lot of organisations that offer one, and since they teach you mostly the same recipes, it does not really matter which one you choose. In 2015 I chose for Sammy’s Organic Thai Cooking School because fellow backpacker Anne (that I had met in Vietnam) was very enthusiastic about Sammy’s.

Een kookcursus is een must als je in Chiang Mai (klik hier voor mijn artikel over Chiang Mai) bent. Er zijn veel organisaties zijn het aanbieden, en omdat ze je ongeveer dezelfde recepten leren, maakt het niet heel veel uit welke je kiest. In 2015 koos ik voor Sammy’s Organic Thai Cooking School omdat medebackpacker Anne (die ik in Vietnam had ontmoet) erg enthousiast over Sammy’s was.

First we went to the market. We could walk around and see what all the people were selling. Later Sammy explained the coconutmilk making proces to us.

Eerst gingen we naar de markt. We konden rondlopen en zien wat er werd verkocht. Daarna legde Sammy ons uit hoe kokosnootmelk wordt gemaakt.

After arriving on the farm, we got some more information about the different ingredients we were going to use. Then we washed our hands (very important ofcourse!) and sat at the table. We learned how to cut the ingredients and used a pestle and mortar.

Na aankomst op de farm kregen we meer informatie over de verschillende ingrediënten waar we mee gingen werken. Vervolgens wasten we onze handen (erg belangrijk natuurlijk!) en gingen we aan tafel zitten. We sneden de ingrediënten en gebruikten een vijzel en mortier.

Then it was time to cook. We each had our own stove. The first dish I made was Green Curry. When that one was ready, I made Tom Yum soup (a spicy soup with prawns) and then Pad Thai (a noodle dish). None of them were difficult to make. Sammy and his wife took turns to tell the instructions and were very helpful.

En toen was het tijd om te koken. We hadden allemaal ons eigen fornuis. Het eerste gerecht dat ik maakte was groene curry. Toen die klaar was maakte ik Tom Yum soep (een pittige soep met garnalen) en daarna Pad Thai (een noedelgerecht). Ze waren allemaal makkelijk te maken. Sammy en zijn vrouw gaven ons om de beurt de instructies en waren erg behulpzaam.

After cooking these three, we sat at the table and to enjoy these delicious dishes (but not before everyone had made photo’s of course). Personally Green Curry (up left) is one of my favorite Thai dishes, so I really like that one. The Pad Thai (up right) was tasty too. However the Tom Yum soup (down right) was way too spicy for my taste!

Na het koken, gingen we aan tafel zitten en genoten we van deze heerlijke zelfgemaakte gerechten (maar niet voordat iedereen foto’s had gemaakt natuurlijk). Zelf ben ik dol op groene curry (links boven), het is een van mijn favoriete Thaise gerechten. De Pad Thai (rechts boven) was ook erg lekker. Helaas was de Tom Yum soep (rechts onder) veelste pittig voor mij!

Then we got a chance to take a little siesta afterwards. We layed in the hammocks and chilled for an hour. The view of the green fields was very calming.

Vervolgens was het tijd voor een siesta. Liggend in de handmatten genoten we van de mooie groene velden en konden we een uurtje bijkomen.

Next it was time to make an entree dish. Most people had chosen for the spicy papaya salad, but I chose for the fried springrolls. Why? Because I wanted to learn how to make them. It was very fun to learn and they were delicious too.

Toen was het tijd om een voorgerecht te maken. De meeste mensen hadden gekozen voor de pittige papaya salade, maar ik had voor de gefrituurde loempia’s gekozen. Waarom? Omdat wilde leren hoe je zo’n loempia rolt/vouwt. Het was leuk om te leren en ze smaakten erg lekker!

No cooking class is complete without a dessert. We got to learn how to make mango and sticky rice, probably the most famous dessert in Thailand.

Geen kookcursus is compleet zonder toetje. We leerden hoe wij mango met sticky rice komen maken, waarschijnlijk het bekendste Thaise toetje.

At the end of the cooking course we got a recipe book, so that we could try to make the recipes at home as well. It was a great experience. As a foodlover and someone who enjoys cooking, this was probably one of my favorite ‘activities’of my trip in 2015. I would highly recommend taking a cooking class.

-> Have you ever taken a cooking class in Southeast Asia? What dishes did you make?

Aan het einde van de kookcursus kregen wij een receptenboekje mee, zodat wij de gerechten ook thuis nog eens konden proberen. Het was een leuke ervaring. Omdat ik dol ben op eten en eten koken, was die een van mijn favoriete ‘activiteiten’ van mijn trip in 2015. Ik raad iedereen zeker aan om een kookcursus te volgen

-> Heb jij wel eens een kookcursus in Zuidoost Azië gevolgd? En welke gerechten heb je toen geleerd?

Advertisements

One thought on “Spotlight on: Sammy’s Organic Thai Cooking School

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s