Food: 5 dishes to try in Southeast Asia

One of the things I like about travelling abroad is trying new dishes. I love food and I like to try local dishes in the countries that I visit. Some kitchens in Southeast Asia really surprised me (Thailand and Vietnam), while others disappointed me (Laos and Cambodia). Here are the 5 dishes that I think everyone should try when they visit Southeast Asia.

food-thailand-thaigreencurry1. Thai green curry (Thailand)
If you would ask me “What Asian dish did you eat the most?”, I would say Thai green curry. During both of my trips through Southeast Asia I spend a few weeks in Thailand and for dinner I would choose this dish quite often. Although Thai green curry tastes different in every restaurant (and the level of spicyness was different everywhere too), it was still my ‘go to dish’ in Thailand, because it was usually tasty and cheap.
Thai green curry is made with green curry paste, coconut milk, sugar, vegetables and sometimes chicken. I always ordered it with white rice.

food-indonesia-gadogado
2. Gado Gado (Indonesia)
Gado Gado was by far my favorite dish while I was in Indonesia. This dish exists of vegetables like corn, green beans and bean sprouts, with egg and peanut sauce. It is served with prawn crackers or cassave crackers, and white rice. You can order it in most restaurants or local warungs/waroengs.
Try it here: Warung Bamboo, Legian, Bali.

food-vietnam-pho3. Pho (Vietnam)
Vietnamse Pho is one of those dishes that, no matter what time of day it is, you can eat it. And wether you order it in a restaurant or buy it from a streetvendor, it will taste (almost)
the same. “Fuh” is a broth with vegetables, noodles and meat (Pho Ga is with chicken, Pho Bo is with beef). The coriander (cilantro) flavour is strong and the dish is quite filling.

food-thailand-padthai4. Pad Thai (Thailand)

Pad Thai is a dish that you can easily buy on the streets of Thailand. It is made with rice noodles, eggs, tamarind paste, bean spouts and tofu, shrimp, or chicken.

food-vietnam-whiterose5. White rose (Vietnam)
White rose is a special dish from Hoi An, Vietnam. It is translucent dough filled with minced meat, usually shrimp or pork.
Try it here: Mermaid restaurant, Hoi An, Vietnam.

-> What is your favorite dish from Southeast Asia?

Een van mijn favoriete dingen aan reizen is het proberen van nieuwe gerechten. Ik houd van eten en wilde graag lokale gerechten proberen in de landen die ik bezocht. Sommige keukens in Zuidoost Azië verrasten mij (Thailand en Vietnam) en sommigen stelden mij teleur (Laos en Cambodja). Hier zijn 5 gerechten die iedereen zou moeten proberen tijdens een bezoek aan Zuidoost Azië.

1. Groene curry (Thailand)
Het gerecht dat ik het meeste heb gegeten tijdens mijn twee trips is groene curry. Ondanks dat groene curry in elk restaurant anders smaakt (en het niveau van pittigheid verschilde ook overal), was het mijn go-to gerecht in Thailand, omdat het lekker en goedkoop was.
Groene curry wordt gemaakt met groene curry pasta, kokosnootmelk, suiker, groenten en soms kip. Ik bestelde er ook altijd witte rijst bij.

2. Gado Gado (Indonesië)
Gado Gado was mijn favoriete gerecht uit Indonesia. Dit gerecht bestaat uit groentes zoals mais, sperzibonen en tauge, met ei en pindasaus. Het wordt vaak geserveerd met kroepoek en witte rijst. In de meeste restaurants or lokale warungs kun je het wel bestellen.
Probeer het hier: Warung Bamboo, Legian, Bali.

3. Pho (Vietnam)
Vietnamese Pho is een van die gerechten die je op elk moment van de dag kan eten. En of je het nou in een restaurant besteld of koopt bij een straattentje, het smaakte overal hetzelfde. “Fuh” is een bouillon met groentes, noedels en vlees (Pho Ga is met kip, Pho Bo met rundvlees). De koriander smaak is erg sterk en dit gerecht is erg vullend.

4. Pad Thai (Thailand)
Pad Thai kun je overal op straat in Thailand kopen. Het bestaat uit rijstnoedels, ei, tamarind pasta, tauge en tofu, garnalen of kip.

5. White rose (Vietnam)
White Rose is een specialiteit uit Hoi An, Vietnam. Het is deeg gevuld met vlees, vaak garnalen or varkensvlees.
Probeer het hier: Mermaid restaurant, Hoi An, Vietnam.

-> Wat is jouw favoriete gerecht uit Zuidoost Azië?

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s